Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Πεπραγμένα 14ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Στις 25-28 Ιουνίου διεξήχθη το 14 Συνέδριο της ΟΛΜΕ στο οποίο συμμετείχαν 523 εκπρόσωποι από τις 91 ΕΛΜΕ της χώρας και του εξωτερικού.
Ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο συνέδριο θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να ενημερώσουμε τους/τις συναδέλφους/ισσες σχετικά με το συνέδριο. 

Την πρώτη μέρα, στις 25/6, έγιναν οι διαδικασίες για την εκλογή μόνιμου προεδρείου του συνεδρίου εκλογή οικονομικής ελεγκτικής επιτροπής, εκλογή εφορευτικής επιτροπής και ξεκίνησαν οι εισηγήσεις των μελών του απερχόμενου ΔΣ της ΟΛΜΕ για τα πεπραγμένα της διετίας.
Όπως είναι γνωστό οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ μαζί με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών κινήσεων κατείχαν εναλλάξ τις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρου και γεν. Γραμματέα στο ΔΣ. Έτσι οι τοποθετήσεις της ΠΑΣΚ και των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΕΚ) σχετικά με τον διάλογο που είχε ζητήσει ο νεοτοποθετηθείς τον Ιανουάριο υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος κινήθηκαν στο πνεύμα: αγωνιστήκαμε, προσπαθήσαμε αλλά δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε σ’ ένα διάλογο ο οποίος προέκυψε κάτω από συνθήκες πίεσης εξ αιτίας των γεγονότων του Δεκέμβρη. Άλλωστε ήταν ολοφάνερο πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός δεν δεχόταν καν να ακούσει τις προτάσεις μας.
Όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του ΔΣ που ανήκουν στη ΔΑΚΕ τοποθετήθηκαν πάνω στην διαφωνία τους σχετικά με τη μη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στο διάλογο. Καμία διαφοροποίηση απ’ αυτό το πλαίσιο.
Από το μέρος των Παρεμβάσεων συζητήθηκε η απόρριψη τελικά της απεργίας διαρκείας η οποία είχε προταθεί απ’ το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Ο συνάδελφος άσκησε αυστηρή κριτική στον περίεργο ρόλο της ΠΑΣΚ η οποία ενώ πρότεινε απεργία διαρκείας στην αρχή στην συνέχεια δεν τη στήριξε.
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ άσκησε, ως είθισται, κριτική προς όλα τα υπόλοιπα μέλη του απερχόμενου ΔΣ καθόσον η ΕΣΑΚ ΔΕΕ κατέχουν τις «σωστές προτάσεις και τη μόνη αγωνιστική τακτική για να βγει ο κλάδος απ’ το τέλμα.
Στη συνέχεια της 1ης μέρας του συνεδρίου ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων. Ανάμεσά τους ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις της τότε Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΠΘ και της τότε εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και νυν Υπουργού Παιδείας Α .Διαμαντοπούλου. Η τότε Γενική Γραμματέας της ΝΔ υποστήριξε ότι όλα στην εκπαίδευση τα τελευταία 5 χρόνια βελτιώθηκαν και ότι τίποτε δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα! Η κυρία Διαμαντοπούλου ανέπτυξε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία και υποσχέθηκε 5% χρηματοδότηση για την παιδεία αλλά στο τέλος της τετραετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση της κυρίας Διαμαντοπούλου ήταν ξεκάθαρη σε δύο σημεία: ότι θα αξιολογούνται όλοι/ες και ότι οι εκπαιδευτικοί θα παραμένουν στο σχολείο και πέραν του ωραρίου.

Την επόμενη μέρα άρχισαν οι τοποθετήσεις των συνέδρων στα πεπραγμένα του απερχόμενου ΔΣ. Υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από συναδέλφους/ισσες όλων των παρατάξεων εντούτοις παρατηρήθηκε το φαινόμενο να παρακολουθούν οι σύνεδροι μόνο τις τοποθετήσεις των «δικών» τους. Υπήρξαν σύνεδροι που ενώ εκλέχθηκαν από τις ΕΛΜΕ ως αντιπρόσωποι παρουσιαζόντουσαν μόνο στις ψηφοφορίες. Εντυπωσιακή ήταν η μαζική προσέλευση και αποχώρηση των μελών της ΔΑΚΕ δίνοντας μια ιδέα για το πως πραγματικά εννοούν στη πράξη τον διάλογο για τον οποίο όλοι έκαναν αναφορά στις τοποθετήσεις τους!
Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν οι δευτερολογίες των μελών του απερχόμενου ΔΣ.
Στην Τρίτη κατά σειρά ημέρα του Συνεδρίου ακούστηκε η εισήγηση του ΔΣ για την καινούργια διετία σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου, ποια πορεία πρέπει να ακολουθηθεί σε θέματα επιμόρφωσης, Αρχικής Εκπαίδευσης και άλλα Εκπαιδευτικά ζητήματα.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακούστηκαν εισηγήσεις για οικονομικά, συνταξιοδοτικά εργασιακά και οργανωτικά ζητήματα του κλάδου.
Ακολούθησαν τα ψηφίσματα και οι προτάσεις των συνέδρων.
Απ’ τη μεριά μας μαζί με τους συναδέλφους/ισσες των ΣΕΚ και των ανεξάρτητων αριστερών σχημάτων της ΕΛΜΕ Έβρου συνδιαμορφώσαμε και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες επισυνάπτουμε με το παρόν ενημερωτικό δελτίο, στο καινούργιο ΔΣ της ΟΛΜΕ να επεξεργαστεί και να το προωθήσει για συζήτηση.
Επειδή καταλήξαμε κάθε παράταξη να καταθέτει τη δική της πρόταση την οποία και μόνο αυτή να ψηφίζει και μπροστά στον κίνδυνο να μην βγει απόφαση απ΄το Συνέδριο καρατέθηκε συνθετική πρόταση από τις ΣΕΚ την οποία αποδέχθηκαν η ΠΑΣΚ και οι Παρεμβάσεις. Η πρόταση καταψηφίστηκε από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και τη ΔΑΚΕ αλλά συμπλήρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Από την αρχή του Συνεδρίου οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί κοινά αποδεκτή πρόταση που να υπερψηφιστεί από τους συνέδρους. Αυτό κατέστει άκαρπο λόγω διαφωνιών της ΠΑΣΚ και των Παρεμβάσεων. Η ΔΑΚΕ και η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ δεν συζητούσαν οποιαδήποτε πρόταση. Μετά την ψήφιση της απόφασης η ΔΑΚΕ αποχώρησε.

Η επόμενη μέρα ήταν η διαδικασία της ψηφοφορίας. Σ’ αυτή ψήφισαν 523 συνάδελφοι/ισσες.
Η κατανομή των ψήφων ανά παράταξη ήταν:

ΔΑΚΕ 180 (4 έδρες)
ΠΑΣΚ 141 (3 έδρες)
Συν.Εκπαιδευτικές Κινήσεις 90 (2 έδρες)
ΕΣΑΚ ΔΕΕ 56 (1 έδρα)
Παρεμβάσεις 43 (1 έδρα)


Για τις Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Ξάνθης

Οι σύνεδροι του 14ου Συνεδρίου
Β. Αγοραστού και Ε. Σκούπρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: