Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 30-1-2010


Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Θεωρούμε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που έγινε στις 30/1/2010 στην Αθήνα με θέμα τις κινητοποιήσεις που πρότεινε το ΔΣ της ΟΛΜΕ στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης Ε.Σκούπρας.
                                                 
-Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΛΜΕ Ξάνθης, σε σχέση με τις προτεινόμενες κινητοποιήσεις, ήταν «Λευκό» στο πολιτικό σκεπτικό, «Λευκό» στο πρόγραμμα δράσης. Το «Λευκό» σαν πρόταση προήλθε από τις ψήφους των μελών  του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ .
    Επειτα από ενημέρωση όλων των σχολείων ότι στις 25-1-2010 έχουμε συνέλευση (παραβρέθηκε μόνο μία συναδέλφισσα) και στις 27-1-2010, (παραβρέθηκαν 10 συνάδελφοι),  το ΔΣ έπρεπε να κατεβάσει την θέση της ΕΛΜΕ Ν.Ξάνθης στην Συνέλευση των προέδρων. Συγκεκριμένα, η άποψη των συναδέλφων-μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ξάνθης ήταν η εξής: των συναδέλφων Παπαντόπουλου και Μαργαριτίδη ήταν «ναι» στην εισήγηση και στο πρόγραμμα δράσης, της συναδέλφισσας Λουκοπούλου ήταν «ναι» στο πολιτικό σκεπτικό και στο πρόγραμμα δράσης, του συνάδελφου Σκούπρα ήταν  «Λευκό» και των  συναδέλφων Σουλτάνη και Βαχαβιώλου ήταν «Λευκό». Έτσι το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν 3 «Ναι» και 3 «Λευκό» και κάνοντας χρήση της διάταξης του καταστατικού, η οποία λέει ότι η ψήφος του προέδρου σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται διπλή, η θέση της ΕΛΜΕ Ξάνθης ήταν ΛΕΥΚΟ στο πολιτικό σκεπτικό, ΛΕΥΚΟ στο πρόγραμμα δράσης.

- Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ άνοιξε τις εργασίες της συνέλευσης επιχειρηματολογώντας πάνω στην εισήγηση, ζητώντας να ψηφισθεί. Στην συνέχεια άρχισαν οι τοποθετήσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ, ξεκινώντας από τις ΕΛΜΕ των Αθηνών. Ο κάθε πρόεδρος ΕΛΜΕ είχε στην διάθεσή του 5 λεπτά να επιχειρηματολογήσει και να μεταφέρει την άποψη των συναδέλφων της ΕΛΜΕ της οποίας είναι πρόεδρος. Η διαδικασία τοποθετήσεων των προέδρων ξεκίνησε περίπου στις 11.30 και τελείωσε περίπου στις 8.00 το βράδυ.
-  Ο Πρόεδρος  της  ΕΛΜΕ ΞΑΝΘΗΣ στην τοποθέτησή του μίλησε για την απόσταση που χωρίζει την βάση των συναδέλφων με αυτούς που την εκπροσωπούν και τόνισε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι να μειωθεί αυτή η απόσταση της βάσης από την εκπροσώπηση. Μίλησε για την ανάγκη σωστής και αντικειμενικής πληροφόρησης των συναδέλφων .  
  -   Στην συνέχεια και μετά το τέλος των τοποθετήσεων των προέδρων των ΕΛΜΕ, η άποψη του προέδρου της ΟΛΜΕ ήταν να ξεκινήσει η ψηφοφορία, ενώ η άποψη των περισσοτέρων μελών του Δ.Σ. ήταν να τοποθετηθούν οι συνάδελφοι του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να αιτιολογήσουν την θέση τους για την εισήγηση.

  -  Πρώτη μίλησε η συναδέλφισσα Φατούρου, εκπρόσωπος των συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Η συναδέλφισσα αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει την οικονομική κρίση, την οποία βιώνουμε. Κάλεσε το σώμα των προέδρων να σκεφθεί πως θα είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι μετά το τέλος της κρίσης. Τόνισε την ανάγκη για αγώνα να διατηρηθούν τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

   - Δεύτερος μίλησε ο συνάδελφος Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Ο συνάδελφος τόνισε ότι η εισήγηση δεν στοχοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγάλο κεφάλαιο σαν δημιουργούς της κρίσης και γι’ αυτό δεν συμφωνεί με το πολιτικό σκεπτικό και δεν το ψηφίζει, αλλά είναι υπέρ του αγωνιστικού προγράμματος δράσης.

   - Τρίτη μίλησε η συναδέλφισσα Ζωγραφάκη Ελένη εκπρόσωπος της Αγωνιστικης Συνεργασίας, τόνισε ότι εάν ο καθένας στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ διατηρεί την καθαρότητα των θέσεων του δεν πρόκειται να βγει ποτέ καμιά εισήγηση, κανένα ζήτημα δεν θα προχωρήσει. Τόνισε την ανάγκη κάθε φορά οι παρατάξεις στο Δ.Σ να κάνουν τις αναγκαίες υποχωρήσεις για να υπάρχει μια ελάχιστη πολιτική συμφωνία, να προχωρήσουν τα πράγματα. Επίσης τόνισε την ανάγκη για αγώνα να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση.

   - Τέταρτος μίλησε ο συνάδελφος Μανιάτης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Ο συνάδελφος  υποστήριξε ότι λόγω της σύνθεσης του προεδρείου της ΟΛΜΕ η εισήγηση είναι ασαφής και δεν φαίνεται στην εισήγηση ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα. Είναι υπέρ της απεργίας με την ΑΔΕΔΥ και τόνισε ότι λόγω κρίσης χρειαζόμαστε διευρυμένες συμμαχίες. Η πρότασή του ήταν αμέσως μετά την απεργία της ΑΔΕΔΥ να υπάρξει νέα συνέλευση προέδρων να εκτιμήσει την κατάσταση.

  - Πέμπτος μίλησε ο συνάδελφος Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Διαφώνησε με την προσέγγιση της ΠΑΣΚ ότι πρέπει πρώτα  μόνο να στηρίξουμε την απεργία με την ΑΔΕΔΥ, χωρίς να υπάρχει συνέχεια, επιχειρηματολόγησε πάνω στο ζήτημα της περιφερειακότητας και υποστήριξε ότι εάν κατατεθεί και ψηφισθεί νομοσχέδιο που θα περνάει την ευθύνη της λειτουργίας των σχολείων στους Δήμους, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι απεργίες

-Τελευταίος συνάδελφος μίλησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Πεπές, ο οποίος είπε ότι έγινε πραγματική προσπάθεια στο Δ.Σ να μην είναι κανένας έξω από την εισήγηση. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, εξήγησε, αλλά τώρα πρέπει όλοι μαζί, ανεξάρτητα από πού βρίσκεται ο καθένας μας να δώσουμε στην κυβέρνηση ένα μήνυμα αντίστασης στα μέτρα που θέλει να περάσει.
            Στην συνέχεια ακολούθησαν ψηφοφορίες. Το πολιτικό σκεπτικό ψήφισαν 62 ΕΛΜΕ.
     Πριν να ψηφισθεί το πρόγραμμα δράσης, κατατέθηκε από τον συνάδελφο Αλεξανδρίδη, εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ.ΔΕΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ πρόταση να μετατεθεί η απεργία στις 8 του Μάρτη, εάν κάποιος άλλος μαζικός χώρος ή ομοσπονδίες εργαζομένων  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  προκηρύξουν απεργίες, πρόταση η οποία τέθηκε στο σώμα και δεν υπερψηφίσθηκε.
    Ακολούθησε ψηφοφορία για το πρόγραμμα δράσης, το οποίο ψήφισαν 60  ΕΛΜΕ, Κατά 12, Λευκό 6.
    Τέλος, ακολούθησαν ψηφοφορίες για ψηφίσματα που πρέπει να εκδώσει η ΟΛΜΕ για διώξεις κάποιων συναδέλφων και ψήφισμα για διώξεις κάποιων μαθητών. Τα ψηφίσματα εγκρίθηκαν ομόφωνα.
    Το κείμενο συντάχθηκε με ευθύνη του προέδρου της ΕΛΜΕ Ξάνθης και έχει την έγκριση όλων των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: