Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Οι επιπτώσεις των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς

Από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πως «χρήματα υπάρχουν» και «δεν θα υπάρξει πάγωμα μισθών, αλλά αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό» φτάσαμε στη μείωση των μισθών, στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, στην πιο σκληρή λιτότητα των τελευταίων δεκαετιών.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ των άλλων ότι:
·        «Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου, χορηγείται μόνο, η εισοδηματική ωρίμανση σε όσους τη δικαιούνται.
·        Αναστέλλεται η (τιμαριθμική) αναπροσαρμογή σε όσα επιδόματα προβλέπεται.
·        Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10%.
·        Δεν μειώνονται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσους τα δικαιούνται».
 
Έτσι με βάση τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί:
α) θα έχουν ονομαστική μείωση του μισθού τους κατά 46 € (10% στα επιδόματα εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδακτικής προετοιμασίας που είναι σήμερα 460,91 € συνολικά), συνολική ετήσια μείωση 553€
β) θα στερηθούν μια μεγάλη κατάκτηση των δίμηνων απεργιών του κλάδου (1988 και 1997), δηλ. της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης (που και φέτος θα αυξανόταν σύμφωνα με τον επίσημο ετήσιο τιμάριθμο-1,2%, περίπου κατά 4,27 €), συνολική ετήσια μείωση 51 €. Αυτή η περικοπή είναι το θεσμικό «δωράκι» που επιφύλασσε η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς, μιας και το εν λόγω επίδομα είναι το μοναδικό τιμαριθμοποιούμενο στο δημόσιο!
γ) θα υποστούν όπως και όλοι οι εργαζόμενοι μια παραπέρα μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματός τους, και μάλιστα φέτος στην πιο ακραία της μορφή, μετά το πάγωμα μισθών που έγινε την περσινή χρονιά


Μείωση διορισμών
Στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ε.Ε. προβλέπεται σημαντική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης (μονίμων κατά 50%, από 6.000 σε 3.000 και αναπληρωτών κατά 70-80% από 11.000 σε 3 - 4.000). Αποδεικνύεται και από αυτό, πως ο πραγματικός λόγος που το Υπ. Παιδείας προωθεί την αλλαγή του συστήματος προσλήψεων είναι  η δραματική μείωση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Οι επιπτώσεις των περικοπών αυτών θα είναι: περισσότερα κενά στα σχολεία, μεγάλη αύξηση των προσλήψεων ωρομισθίων, πίεση στα σχολεία για δημιουργία τμημάτων αυστηρά με 30 μαθητές και πιέσεις στο ωράριο των μονίμων εκπαιδευτικών.

Επιβολή νέων μέτρων
Και δεν είναι μόνον αυτά.
 Η καθημερινή «προπαγάνδα» από τα ΜΜΕ, οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και πιεστικές εντολές των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα αποδοχής από τους εργαζόμενους και νέων χειρότερων μέτρων, όπως, περικοπή 14ου μισθού-«δώρου Χριστουγέννων», αύξηση ΦΠΑ, τριετής λιτότητα.




    

Δεν υπάρχουν σχόλια: