Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ακόμα περιμένουν τους εκπαιδευτικούς στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Βρισκόμαστε στα μέσα της σχολικής περιόδου και δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στις θέσεις τους οι εκπαιδευτικοί. Τα περισσότερα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υπολειτουργούν με έναν ή δύο ωρομίσθιους διδάσκοντες για το σύνολο των μαθημάτων ενώ τα υπόλοιπα κέντρα της ΔΒΜ δεν λειτουργούν καν! Το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στο Φεβρουάριο, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, αποδίδοντας τις αιτίες στη μεγάλη καθυστέρηση των προσλήψεων από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ που προχώρησε στη σχετική προκήρυξη μόλις το καλοκαίρι του 2009, λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Συγκεκριμένα:

- Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (ΣΔΕ)

Τα περισσότερα ΣΔΕ υπολειτουργούν, και μόνο με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Ειδικά φέτος, το πρόβλημα οξύνθηκε με την καθυστέρηση των προσλήψεων προσωπικού (εκπαιδευτικού και διοικητικού) που προκάλεσε ντόμινο καθυστερήσεων, όπως αυτή της εξέτασης του πλήθους των ενστάσεων που υποβλήθηκαν άμα τη προκηρύξει των θέσεων. Παρατάθηκε τόσο αυτή η διαδικασία, που μόλις αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε η σκυτάλη στην έγκριση των προσλήψεων.

Αμεσος στόχος: Μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους οι εκπαιδευτικοί και ακολούθως να βρεθούν τρόποι για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. Στις σκέψεις των αρμοδίων είναι και η παράταση του σχολικού έτους μέχρι μέσα Ιουλίου 2010 με περιορισμό των πασχαλινών διακοπών σε μία εβδομάδα και παράλληλα τροποποίηση προγράμματος και ύλης. Οσο για την επόμενη σχολική χρονιά, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίς, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

- Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ)

Φέτος, δεν έχει λειτουργήσει -ακόμα- κανένα! Οσο για τη φήμη τους, άσχημη. Και δεν είναι μόνο το αμαρτωλό παρελθόν (διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων) αλλά και η προβληματική παρούσα κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους εσωτερικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από το υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη επισημανθεί η «επιλήψιμη θέση» ειδικά των ΚΕΕ. Ενώ δεν έχουν καν αρχίσει να λειτουργούν, οι οφειλές ήδη έχουν συσσωρευθεί. Είναι εντυπωσιακές οι ανεξόφλητες δαπάνες. Προσωπικό, εκπαιδευτές, προμηθευτές, ακόμα και λειτουργικά έξοδα (βλ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση κ.ά.) παραμένουν επί μακρόν σε οικονομική εκκρεμότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: