Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Από το 1 δισ. για την παιδεία έμειναν 20 εκατ.

Όπως ήρθε, έτσι έφυγε. Για το περίφημο 1 δισ. στην παιδεία ο λόγος, που ούτε τό 'δαμε ούτε θα το δούμε, διότι απλούστατα κόπηκε με τα νέα και τα παλιά μέτρα. Χθες, κόπηκαν 200 εκατ. Αν προστεθούν και τα 780 εκατ. που είχαν περικοπεί με την πρώτη δόση μέτρων στις 29 Ιανουαρίου, μένουν από τη... μεγάλη επένδυση του ΠΑΣΟΚ στην παιδεία μόλις 20 εκατ. Κατά τα άλλα, η Ά. Διαμαντοπούλου ετοιμάζεται να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο όταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης έναν τίτλο δίνουν: Εξαθλιωμένη παιδεία με εξαθλιωμένο εκπαιδευτικό. Κι αυτά την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε σε όλους τόνους ότι η επένδυση στην παιδεία αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.

Στην ουσία, τα νέα κονδύλια για την παιδεία δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. Τα υπόλοιπα είτε προέρχονταν από μεταφορά χρημάτων από το προηγούμενο έτος (περίπου 400 εκατ.) είτε από τις νέες αρμοδιότητες που απέκτησε το υπουργείο Παιδείας (περίπου 120 εκατ.).

Η απόφαση για περικοπή των δαπανών στα υπουργεία κατά 10%, που ελήφθη στις 29/1, κόβει από την παιδεία 780 εκατ. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες κόβονται άλλα 100 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα τόσα από τα "νέα προγράμματα" που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει η Ά. Διαμαντοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των εκπαιδευτικών διαμορφώνεται η εξής εικόνα: Οι ούτως ή άλλως κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί θα έχουν ονομαστική μείωση του μισθού τους από 1.522 ευρώ (οι νεοδιόριστοι) μέχρι 1.715 ευρώ (με 35 χρόνια υπηρεσίας).


Δεν υπάρχουν σχόλια: