Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ρίχνουν το κόστος της εκπαίδευσης με μαχαίρι στις προσλήψεις

Να ρίξει το κόστος εκπαίδευσης. Αυτή είναι η πρακτική εφαρμογή του "Καλλικράτη" στα σχολεία που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Το αποκεντρωμένο σχολείο που μελετά από την προηγούμενη δεκαετία το ΠΑΣΟΚ είναι το φθηνό σχολείο, όπως ήδη έχει διαφανεί και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι ωρομίσθιοι θα λειτουργήσουν σε συνθήκες γαλέρας το αποκεντρωμένο σχολείο του ΠΑΣΟΚ
Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται μια πρωτοφανής μείωση του αριθμού των προσλήψεων και των διορισμών εκπαιδευτικών. Μείωση που σε ό,τι αφορά τους μόνιμους διορισμούς μπορεί να φτάσει το 50% και σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές το 70%.
Στο πλαίσιο των περικοπών δαπανών "μόνιμου χαρακτήρα" προβλέπεται ότι το 2010 θα μειωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στην εκπαίδευση αυτό μεταφράζεται με δραματική μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών. Σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα προσληφθούν 7.000-8.000 λιγότεροι αναπληρωτές. Παρ' ότι η μαύρη βίβλος των περικοπών εμφανίζει ότι η εκπαίδευση εξαιρείται από τη γενική αναστολή των προσλήψεων, η αλήθεια είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση του αριθμού των μόνιμων διορισμών. Για το 2010 προβλέπονται μόλις 3.000 προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, όταν βάσει των υποχρεώσεων του υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να προβλέπονται 6.000!
Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τη θεσμοθετημένη αναλογία βάσει της οποίας το 60% των προσλήψεων γίνεται από τους πίνακες του ΑΣΕΠ και το 40% από τους πίνακες προϋπηρεσίας. Αναλογία που η υπουργός Παιδείας, με το νέο σύστημα διορισμών που θα θεσμοθετήσει τους επόμενους μήνες, θα καταργήσει και όλοι οι διορισμοί θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
Να, λοιπόν, γιατί η υπουργός Παιδείας δεν πρόλαβε να καθίσει στην καρέκλα της και έσπευσε να ανακοινώσει κατάργηση του ισχύοντος συστήματος διορισμών με όλες τις προσλήψεις (και τις μόνιμες και τις ορισμένου χρόνου να γίνονται μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ). Να γιατί ακόμα και σήμερα αρνείται να διευκρινίσει τις μεταβατικές διατάξεις που θα ισχύσουν για τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που περιμένουν στις λίστες αναμονής. 

Επιπλέον το νέο σύστημα διορισμών είναι άμεσα συνδεδεμένο με το αποκεντρωμένο σχολείο προβλέποντας ότι οι προσλήψεις θα γίνονται σε επίπεδο σχολείου. Το κράτος θα κάνει μόνο την κεντρική πιστοποίηση. 'Οπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος, οι θέσεις θα προκηρύσσονται από τα σχολεία, ώστε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να πηγαίνουν να δουλέψουν σε συγκεκριμένο σχολείο και όχι να πηγαίνουν στην κεντρική διοίκηση και μετά να μετακινούνται.
Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνεται η επιλογή αν οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι των θέσεων που προκηρύσσονται και ποιος θα είναι ο ρόλος της λεγόμενης τοπικής κοινωνίας. Απλώς λέγεται ότι θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια.
Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό μετά τις περικοπές αυτές; Θα γυρίσουν στα σχολεία οι 10.000 αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες εκπαιδευτικοί, πολλοί από τους οποίους κοντεύουν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να έχουν πατήσει το πόδι τους σε τάξη; 

Φυσικά όχι. Η λύση ακούει στο όνομα ωρομίσθιοι. Αυτούς, δηλαδή, που θα καταργούσε η Α. Διαμαντοπούλου, καθώς, όπως δήλωνε, "σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση.
Για το αποκεντρωμένο σχολείο όμως; Θα είναι καθεστώς. Με 350 ευρώ τον μήνα που θα καταβάλλονται όποτε το επιτρέπει το... Σύμφωνο Σταθερότητας, με ανύπαρκτα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- και στο έλεος των διαθέσεων των προϊσταμένων τους, οι ωρομίσθιοι θα λειτουργήσουν σε συνθήκες δουλείας το νέο σχολείο της κ. Διαμαντοπούλου που θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: