Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Μειώσεις αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι και φέτος τα «θύματα» της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής, αφού θα έχουν μείωση των επιδομάτων τους κατά μέσο όρο 10% και από την άλλη, την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων.

Οι ρυθμίσεις της εισοδηματικής πολιτικής, όσο και οι φορολογικές αλλαγές που θα γίνουν νόμος του κράτους το Μάρτιο, θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2010.

  Ειδικότερα για φέτος, προβλέπονται οριακές αυξήσεις 1,5% για αμοιβές έως 2.000 ευρώ, «πάγωμα» από το επίπεδο αυτό και πάνω, μείωση των επιδομάτων και «ψαλίδισμα» υπερωριών. Λόγω της εισοδηματικής πολιτικής, επέρχεται μείωση των πραγματικών εισοδημάτων 4%. Για τους υψηλόμισθους τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα, χωρίς να υπολογίζεται η υποχώρηση των αποδοχών από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Ετσι:

- Για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 30 και πλέον έτη προϋπηρεσίας υπολογίζονται στα 78 ευρώ μηνιαίως (1.088 ευρώ το χρόνο).

Κι όλα αυτά καταγράφονται όταν:

- Οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων στην Ελλάδα αποτελούν το 65% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων των κρατών της ευρωζώνης.

- Η αγοραστική δύναμη των μισθών με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μειώθηκε αυτά τα χρόνια και πριν από την οικονομική κρίση πάνω από 30%.

- Το εφάπαξ έκτακτο επίδομα που δίνεται σαν μια μορφή ελεημοσύνης έχει κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ όταν από τα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια των δημόσιων υπαλλήλων αφαιρούνται 100 εκατ. ευρώ, επειδή παγώνουν οι μισθοί, δηλαδή γίνεται ανακατανομή της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: